06 Şubat 2017 Ayvacık - Gülpınar'da (Mw=5.5, KRDAE, Mw=5.3, AFAD, Mw=5.4, COMU) 06:51 de orta büyüklükte bir deprem olmuştur. Bu deprem sonrası 277 adet buyuklu 5.3 ve daha küçük 277 deprem daha meydana gelmiştir. Depremler yer kabuğu içinde ortalama 10 km (KRDAE, COMU) sismojenik zon içinde dağılım göstermektedir. İlk çözümler depremlerin, Biga Yarımadası Yenice fayı doğrultusu boyunca Kestanbol fay zonu çevresinde KB-GD yönlü normal atım bileşeni baskın ve yanal atım bileşeni düşük fayların kırılması sonucu oluşan depremleri işaret etmektedir
06 Şubat 2017 Ayvacık - Gülpınar'da (Mw=5.5, KRDAE, Mw=5.3, AFAD, Mw=5.4, COMU) 06:51 de orta büyüklükte bir deprem olmuştur. Bu deprem sonrası 277 adet buyuklu 5.3 ve daha küçük 277 deprem daha meydana gelmiştir. Depremler yer kabuğu içinde ortalama 10 km (KRDAE, COMU) sismojenik zon içinde dağılım göstermektedir. İlk çözümler depremlerin, Biga Yarımadası Yenice fayı doğrultusu boyunca Kestanbol fay zonu çevresinde KB-GD yönlü normal atım bileşeni baskın ve yanal atım bileşeni düşük fayların kırılması sonucu oluşan depremleri işaret etmektedir. Gerek 06:51 depremi gerek diğer 2 adet 5.3 büyüklüğündeki depremlerin çözümleri tekrar incelendiğinde bölgede hemen hemen KD-GB yönlü normal bileşeni baskın olan faylanma karakteri göze çarpmaktadır. Depremler Çanakkale merkeze de yaklaşık 80 km uzaklıkta denizde olmuştur. Bu özellikli depremler bölgenin teknonik yapısı ile uyumlu olup bağımsız niteliktedir. Deprem enerjisi itibariyle yapısal hasar oluşturabilecek özellikte olmayıp, mühendislik yapıları dışında hasar etkisi zayıf olarak tanımlanabilir. Diğer yandan bölgede denge halindeki heyelanları az da olsa harekete geçirebilecek bir depremdir. Bunun dışında kırsal bölgelerde betonarme olmayan ve mühendislik niteliklere sahip olmayan yapılarda orta şiddetli hasar oluşturabilecek depremdir. Normal faylanma ve bağımsız karakterli bu tür faylanmaların neden olduğu depremlerin belirli bir süre daha devam etmesi beklenmektedir. Depremin COMU istasyon kayıtları kullanılarak kaynak spektral analizi sonucu büyüklüğü 5.4 olarak hesaplanmıştır. Bölgenin depremselliği olarak bilinen depremlerin zamanda ve mekandaki (uzaysal) dağılımları aletsel dönem olarak da bilinen 1900 yıllarından sonra oluşan depremler incelendiğinde bölgede bu depreme eş değer ve daha büyük depremleri görmekteyiz. 1912 depreminden bu yana 1983 yılına kadar büyüklükleri 6.1 ile 7.3 arasında değişen 12 deprem kuzeybatı Ege ve Biga yarımasında oluşmuştur. Bunlardan en önemlileri 1912 Mürefte (M=7.3) ve 1953 Gönen (M=7.3) depremleridir. Her iki deprem içinde olasılıksal çalışmalar, depremin tekrarlama aralığı 60-130 yıl olduğunu göstermektedir. Bu deprem ait mekanizma çözümü depreme neden olan faylanmanın normal bileşeni baskın, düşük yanal atımlı bir karaktere sahip olduğunu göstermektedir. Bölgemizin ve Anadolu’nun teknonik görünümü ve karmaşıklığı ele alındığında gerilim alanları olarak da tabir ettiğimiz büyük deprem oluşturma potansiyeline sahip faylar gelecekte de benzer enerjiye sahip depremleri üreteceklerdir. Kesin zamanı bilinmemekle beraber oluş yerleri bu tektonik alanlar içeresindedir. Bölgemiz Anadolu’nun en etkin deprem bölgelerinden birisidir. Bu ve benzer enerjili ve de daha büyük depremlerin yapısal hasarlarının en aza indirgeyebilmek için özellikle şehirleşme alanlarında yapı stoklarının fiziksel durumları, zemin koşulları çok iyi bilinmeli ve gerekli görüldüğü durumlarda zemin ve yapıların teknik analizleri yapılmalıdır.
Ege bölgesi tektonik özellikleri ve depremlerine bakıldığında bu tür karakterde depremlerin sık aralıklarla fakat küçük ve orta büyüklükte oluşabildiği görülmektedir. Bu büyüklükteki bir depremin doğası gereği belirli bir süre bu depremin büyüklüğünden en az 1 birim düşük olmak üzere artçıları beklenmektedir. Deprem bölgesinde hasar ağırlıklı olarak yığma taş yapılarda gözlenmiştir. Bu bakımdan özellikle başta bu tür yapılar olmak üzere orta ve ağır hasarlı yapılara tekrar girilmemesi önerilmektedir.
Saygılarımla
Doç. Dr. Tolga Bekler
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Jeofizik Mühendisliği Bölümü
Kısaltmalar
COMU: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
KRDAE: B.Ü. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü
AFAD: Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı