Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Deprem Araştırma Uygulama ve Araştırma Merkezi (DAUM)

Deprem ve Farkındalık Paneli

Biga'da deprem riski ve farkındalığı tartışıldı Biga Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Biga Kaymakamlığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Biga Belediyesi desteğiyle Biga Atatürk Kültür Merkezi'nde Biga'da deprem riski ve farkındalık paneli düzenlendi. Uzman isimlerin Biga'nın deprem riski ve deprem hazırlıkları konusunda yaptığı önemli çalışmalar dikkat çekti.

"DEPREME HAZIR OLMAK ZORUNDAYIZ"

Depreme hazır olmak zorunda olduklarını dile getiren Şahin; "Bugün burada odamızın öncülüğünde, Biga Kaymakamlığımız, Biga Belediyemiz ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitemiz işbirliğinde bir araya geldik. Kıymetli hocalarımızı dinleyeceğiz, notlar alacağız. Belki de depreme hazırlık sürecimizin ilk adımını atmış bulunuyoruz. Deprem gerçeğine karşı kalıcı bir çözüm üretmek istiyorsak yapılması gereken bu sorunla yüzleşmek ve yeni imara açılacak konutların yanı sıra kamu kaynaklarının mevcut konut stoklarının yenilenmesine ve güçlendirilmesine harcanması gerekmektedir. Deprem riski kaçınılmaz bir gerçek olarak önümüzde duruyor. Bu gerçekle yüzleşmedikçe ve onu ciddiyetle ele almadıkça depreme hazır olmamız, dayanıklı, sağlıklı kentler inşa etmemiz mümkün değil. Depremle mücadele etmek, depreme hazır olmak zorundayız. Depremin garantisi yok ama olduğunda ne yapabileceğimizi bilmemiz önemli. Aileleri, haneleri deprem anında nasıl bir süreç izlemeleri gerektiği konusunda bilinçlendirmeliyiz. Bizim görevimiz kamuoyu oluşturmak. Üzerimize ne düşüyorsa yapacağız. Konuklarımıza bir kez daha depreme hazırlık sürecimize verecekleri katkı için teşekkür ediyorum. Bigamızı depreme hazırlamak için hep birlikte ve inatla bu mücadeleyi yapacağımıza inanıyor, panelimizin hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Panelde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Deprem Araştırma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler, 'Dünden Bugüne Biga Depremleri ve Deprem Potansiyeli', Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden Prof. Dr. Arzu Başaran Uysal, 'Afet Risklerini Azaltmada Şehir Planlamanın Rolü'; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümü'nden Doç. Dr. Ali Tolga Özden, 'Sağlam Yapı - Dirençli Kent Oluşturabilmek İçin Geçmiş Depremlerden Alınan Derslerin Değerlendirilmesi' ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sağlık bilimleri Fakültesi, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Feyza Nur Bekler, 'Afet Farkındalığı ve Gönüllülük Çalışmaları' hakkında bilgi verdi.