Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü ve AFAD işbirliği ile organize edilen, Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ‘Çanakkale ve Çevresinin Güncel Deprem Aktivitesi ve Yapılan Çalışmalar Paneli’ gerçekleşti.
Devletimiz Her Türlü İmkânı, Hazırlığı, Altyapıyı Oluşturmuş Durumda
Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Türkiye’de 1999 yılında büyük bir deprem olduğuna ve yaklaşık 15 bin civarında vatandaşın hayatını kaybettiğine dikkat çekerek; “Türkiye’de o yıllarda devletin imkânları çok kısıtlıydı ve devlet gerekeni yapamayacak durumdaydı. O yıllardan bugüne gelindiğinde devletimiz bu konularla ilgili her türlü imkânı, hazırlığı, altyapıyı oluşturmuş durumda. Sadece depremle ilgili değil bütün doğal felaketlerde devletimiz imkânlarını müdahale etmek için hazır tutuyor hale geldi” dedi.
Afetler Konusunda Bilinçli Olmak Çok Önemli
Toplumsal olarak afetler, ile ilgili bilinçlenmek konusunda halen eksikliklerimiz olduğunun altını çizen Rektör Acer, afetler konusunda bilinçli olmak çok önemli dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü.
“Üniversite olarak depremin bilimsel yönlerini çalışıyoruz. Bu konuda çok yetkin bir jeoloji mühendisliği bölümümüz var. Çok doğru çalışmalar yapıyorlar. Çanakkale’nin birçok ilçesine buradaki belediyelerle deprem gözlem istasyonları kurduk. Kandilli Rasathanesi ile anlık olarak beraber çalışıyoruz. Bu tür etkinlikler gerçekleştirerek toplumsal bilincin oluşmasına katkı sunmaya çalışıyoruz.”
Açılış konuşmalarının ardından “Çanakkale ve Çevresinin Güncel Deprem Aktivitesi ve Yapılan Çalışmalar” konulu panele geçildi. Sırasıyla ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, ÇOMÜ Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Bekler, AFAD’dan Dr. Feyza Nur Bekler konuyla ilgili sunumlarını yaptılar.
Depremle İlgili Bilgileri Üniversite Olarak Herkesle Paylaşıyoruz
ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, 1-7 Mart haftasının ülkemizde deprem haftası olarak kutlandığına dikkat çekerek, “Üniversite olarak depremle ilgili konuları herkesle paylaşarak bu konuya biraz daha odaklanılmasını arzu ediyoruz. Bu hafta vesilesi ile bu panelde Çanakkale ve çevresindeki depremlerle ilgili bilgileri sizlerle paylaşacağız. Konuyla ilgili daha fazla şey bilirsek deprem esnasında çok daha rahat davranabileceğiz. Dolayısıyla bu eksikliği gidermek amacıyla daha fazla toplumla bir araya gelmeye çalışıyoruz” dedi ve konuyla ilgili sunumuna geçti. Prof. Dr. Özden sunumunda ‘Deprem Nedir? Fay Nedir? Faylar nasıl hareket eder? Ayvacık Depremi ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi.
ÇOMÜ Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Bekler; depremin bilimsel alt yapısı ile ilgili bilgiler vererek, Jeofizik Bölümü ile Deprem Araştırma Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin konuyla ilgili yaptığı çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
AFAD’dan Dr. Feyza Nur Bekler ise Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olarak ne gibi çalışmalar yaptıklarını ve yapacaklarını belirten sunum yaptı.
ÇOMÜ’ye Deprem Öncesinde, Sırasında ve Sonrasında Verdikleri Destek İçin Teşekkürler
Panelistlerin sunumlarının ardından Vali Orhan Tavlı kısa bir konuşma yaparak konuyla ilgili tüm kurum kuruluşlarla ortak çalışmalar yürüttüklerini, Çanakkale merkez ve tüm ilçelerde fiziki iyileştirmeler kapsamında 250 Milyon TL para harcadıklarını vurguladı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin verdiği bilimsel veriler ışığında, güçlü bir ekip ile panik olmadan süreci iyi yönettiklerinin altını çizen Vali Tavlı, bu bağlamda ÇOMÜ’ye deprem öncesinde, deprem sırasında ve sonrasında verdikleri destek için teşekkür etti.
Panel, panelistlerin katılımcılardan gelen soruları cevaplaması ile son buldu.
ÇOMÜ Basın
Haber: Eylem Tuna Çoban