Dünyada tek ve sıra dışı Deprem Kayıt İstasyonu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Araştırma Merkezi (DAUM) ve Boğaziçi Üniversitersitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ortaklığı ile Yenice MYO’da açıldı.
Dünyada tek ve sıra dışı Deprem Kayıt İstasyonu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Araştırma Merkezi (DAUM) ve Boğaziçi Üniversitersitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ortaklığı ile 14 Mayıs 2018 tarihindfe Yenice MYO’da açılarak hizmete girdi. Kuvvetli Yer Hareketi (Strong Motion) alıcısı ve çevre donanımı olan istasyondan kaydeilen ve sürekli formda izlenen sayısal veri ÇOMÜ-DAUM'a ve Kandilli RDAE'ne gerçek zamanlı olarak gönderilmekte, yerel ve bölgeseş depremlerin analizinde önemli bir yer tutmaktadır. Deprem istasyonu binası Yenice Belediyesi tarafından yaptırılmıştır.
Mühendislik Fakültesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Doç. Dr. Tolga Bekler, en başından beri amaçlarının dört tane deprem kayıt istasyonunu ÇOMÜ’de açmak olduğunu dile getirerek; “İlkini Üniversitemiz Ulupınar Gözlem Evine açtığımız istasyonlara, Çan, Yenice ve Ezine MYO’da açtığımız istasyonları da ekledik. Bölgemiz depremsellik konusunda çok ciddi tehlikeli bir bölge. Ayrıca son yıllarda artan deprem potansiyellerini daha yakın takip edebilmek ve dolaysıyla depremlerle ilgili bilimsel alt yapıyı çalışabilmek önemli. Bu konuyla ilgili yapılabilecek tüm bilimsel açıklamaları daha güvenilir hale getirebilmek adına istasyonları kurmak en büyük hedefimizdi. Yenice Deprem Kayıt İstasyonunu ulusal ve uluslararası istasyonlardan ayıran ve dünyada tek olmasını sağlayan en büyük fark Yenice MYO’da görevli grafik sanatçıları tarafından depremi tema alan görsellerin istasyon binasına resmedilmiş olması. 18 Mart 1853 7.3 büyüklüğündeki Yenice Gönen depremin yaşandığı yerde, bu istasyonun işlerliği ve hazırlayacağı verileri son derece önemli” dedi.
Haber- Fotoğraf: Eylem Tuna Çoban-Ahmet Türker